Pensii jenante pentru cine muncește azi pe un salariu de 3.000 de lei. Câți bani vei primi de la stat când te vei pensiona

de: Mădălina Bahrim
18 10. 2023

Dacă astăzi ești angajat în câmpul muncii cu un salariu de 3.000 de lei net, nu trebuie să-ți faci mari speranțe cu privire la cuantumul pensiei de care vei beneficia când nu vei mai fi activ.

Un economist reputat ne prezintă niște calcule ce ar trebui să ne pună pe toți pe gânduri cu privire la cum va arăta viitorul nostru financiar, dacă ne vom baza doar pe pensia pe care ne-o va oferi statul, după o viață de muncă.

La fel ca părinții sau bunicii noștri, vom fi nevoiți să căutăm soluții pentru a supraviețui de la o lună la alta dintr-o sumă infimă, insuficientă pentru a asigura un nivel de trai măcar decent.

Dacă azi ai salariu de 3.000 de lei, pensia va fi jenant de mică

La un venit de 3.000 de lei astăzi, câștigat cu sudoarea frunții, să nu te aștepți că vei primi mai mult de 1.500, 2.000 de lei să presupunem peste 10 ani când ai putea ieși la pensie.

În schimb, dacă ești pensionar special, veniturile tale au șanse să fie amețitoare, dacă rămân în vigoare actualele prevederi legislative care favorizează net această categorie de români. Se pare că în acest caz te poți aștepta la venituri echivalente în moneda unică europeană cu suma de 8.000 sau 9.000 de euro.

„Îi sfătuiesc pe români să se reorienteze profesional spre aceste meserii care duc la pensii speciale fabuloase, să ne găsim cu toții un loc de muncă în aceste domenii care, iată, vor beneficia de aceste avantaje, pentru că pentru restul populației, pentru aproape 3 milioane de români, perspectivele ieșirii la pensie sunt extrem de negre. Gândiți-va că dacă în momentul de față aveți un salariu de 2500-3000 RON, o să iești la pensie undeva la nivel de 250-300 EUR, hai 400 EUR, să zicem, peste vreo 10 ani.

Citește și Bani gratis pentru pensionarii români în octombrie. Ajutorul de până la 500 de lei intră o dată cu pensia pe card

Deci cu 400 EUR să trăiești, în timp ce alții trăiesc cu aproape 8000-9.000 EUR. Cam asta este diferența și modul în care statul tratează, până la urmă, pe cei care muncesc în România”, este de părere economistul Adrian Negrescu, citat de B1tv.ro.

Pilonul 2 de pensii te poate ajuta

Ca să-ți rotunjești veniturile la pensie, n-ar fi rău să te gândești încă de pe acum la o sursă suplimentară de venit. Poți, de exemplu, să contribui la Pilonul 2 de pensii private.

Citește și Cum a tăiat Guvernul din pensiile a peste un milion de români, fără să știi. Ce poți face să nu devii un pensionar vulnerabil

Dacă te interesează acest subiect, află că au apărut și modificări legislative legate de pensiile private. De exemplu, documentele necesare participanților la Pilonul II care beneficiază de pensie pentru limită de vârstă sau de pensie de invaliditate pentru a primi contravaloarea activului personal net pot fi transmise și online administratorilor de pensii. Până acum, documentele puteau fi doar depuse la sediul acestora sau prin servicii poștale. Acestea fiind spuse, reține că de acum documentele pot fi depuse la sediul administratorului, transmise prin intermediul serviciilor poștale sau similare ori prin mijloace de comunicare electronice.

De asemenea, trebuie menționat că persoanele care beneficiază de pensie privată pentru limită de vârstă sau de invaliditate, respectiv de o categorie similară de pensie stabilită în baza legilor ce reglementează acordarea pensiei în cazul unor categorii profesionale, după caz, pot primi contravaloarea activului personal net, ca plată unică sau plăți eșalonate, la cerere.